Monday, November 10, 2014

Рецензія на книгу Антіна Мухарського "Майдан. (Р)еволюція духу

Ігор Зіньчук
Калейдоскоп відродження української нації
Антін Мухарський Майдан (Р)еволюція духу К: Наш формат 2014 -312 с.


Ця рецензія також опублікована на сайті друг читача.


ХХІ форум видавців у Львові, що відбувся у вересні, автори, видавці та читачі очікували з особливим трепетом, оскільки революційні події осені 2013-зими 2014 рр. змінили кожного українця, то ж багатьом поціновувачам літератури, важливо відчути рефлексії подій «Революції гідності» у сприйнятті письменників, митців, культурологів, політологів, істориків та очевидців тих буремних подій, які творять історію.


Мистецько-культурологічний проект Антіна Мухарського «Майдан. (Р)еволюція духу» цілком виправдано, може стати підручником Революції гідності, адже в цій книзі зібрано весь спектр фактів, свідчень та аналітики щодо перебігу революційних подій, їх передумов, причин виникнення та наслідків не лише для України, а й для всього світового співтовариства.

Як на мене, у форматі рецензії вкрай важко охопити всю багатогранність, неоднозначність, подекуди контраверсійність точок зору «публічних інтелектуалів», пропонованих на сторінках альманаху. З певністю можу сказати, що кожен вдумливий читач неодмінно відшукає власне бачення та складе свою неупереджену думку про все, що відбувалося на Євромайдані, не лише Києва, а й інших міст України. Книга позбавлена міфів, недомовок і є максимально об’єктивною, цьому сприяють двісті світлин із місця подій, іноді жорстоких, кривавих, але завжди правдивих і доленосних. За словами Антіна Мухарського, організатори і видавці альманаху мали на меті зберегти у пам’яті живі емоції, думки не лише безпосередніх учасників цих подій, але й тих, хто слідкував за подіями біля екранів телевізорів чи в соціальних мережах.

Альманах відкриває «Хроніка подій Євромайдану. Вибране», де коротко викладено послідовність розгортання революційного протесту у серці української столиці. У першому розділі «Очевидці. Учасники майдану» є свідчення тих людей, чиї вчинки та подвиги змінюють історію, визначають сучасність і закладають підвалини, сподіваюсь, світлого майбутнього нашої держави: Мустафи Наєма, Дмитра Булатова, сотника Володимира Парасюка, чия щира промова стала каталізатором ганебної втечі «тричі несудимого» четвертого українського гаранта та інших.

Розділ другий «Майдан. Аналітика» змусить читача замислитись над феноменом Євромайдану в історичному, культурологічному, філософському та геополітичному аспектах. Тут знайдете авторитетні думки політолога Тараса Возняка про сенс майдану, історичні рефлексії та прогнози історика Ярослава Грицака, літературні візії письменника Євгена Сверстюка, роздуми російського бізнесмена Михайла Ходорковського.

В третьому розділі представлено «Майдан літературний», де своїми враженнями від пережитого і побаченого діляться письменники Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Ірена Карпа, Андрій Любка, Тарас Прохасько та інші корифеї українського літературного олімпу. Адже саме творча інтелігенція стала активним учасником громадянського спротиву і силою Слова в найскрутніші хвилини підтримувала полум’я революційного духу.

Розділ четвертий «Майдан мистецький» містить погляди художників, музикантів, кінорежисерів на процес пробудження та відродження української нації –Антіна Мухарського, Леся Подерев’янського, Олекси Мана, Олександра Ройтбурда та багатьох інших.

У п’ятому розділі «Революційна поезія» зібрано кращі зразки поетичного мистецтва, яке творилося і вигартовувалося в горнилі революції, будило свідомість, формувало громадянську вільну позицію і закликало до активних дій. Як ось культовий вірш Юрія Винничука «Убий підараса», пісенна поезія Ореста Лютого та інші.

Писати про цю книгу можна натхненно і довго, бо перед читачем калейдоскоп відродження української нації. Її варто прочитати усім, хто цікавиться, що ж сталося в Україні під час єврореволюції, з урахуванням, іноді відверто шокуючих чи навіть провокативних, фактів чи подій, що залишились за кадром медіа. До речі, упорядники вже думають над перекладом альманау англійською, російською, польською та німецькою мовами.

23.09.2014 Ігор Зіньчук

No comments:

Post a Comment